Bliv mindre mobilafhængig, når du er på arbejde
Du er ikke alene, hvis du kan nikke genkendende til ordet mobilafhængighed. Det er i dag de fleste danskere, der har en eller anden grad af afhængighed til sin mobil. Eller andre elektroniske enheder, som giver adgang til sociale medier – og internettet i sin helhed. Det kan være svært at lægge telefonen fra sig, selvom du udmærket er klar over, at det påvirker din koncentration.
At have dårligere koncentration kan skabe udfordringer både på arbejdsfronten og den private front. Så snart din mobil blinker, og der tikker en ny notifikation op på skærmen, kigger du. Helt automatisk. Du svarer ikke nødvendigvis på notifikationen, men at du et kort øjeblik vender opmærksomheden mod mobilen, giver et bræk i din koncentration.
Er mobilen blevet en bevidst eller ubevidst handling?
Når man tager sin mobil frem, sker det faktisk helt ubevidst. Det er for mange gået hen og blevet en vane. En vane bare lige at skulle tjekke. For hvis nu der er sket noget nyt, man skal reagere på. Derfor ligger denne ubevidste handling hele tiden i baghovedet – også når du er på arbejde, hvor dit koncentrationsniveau bør være højt.
For uanset om det handler om at tjekke Facebook som det første i enhver pause, om det handler om at prøve de spillemaskiner på den nye spilleside, du lige har opdaget, eller det drejer sig om noget helt tredje, kan det være et forstyrrende element. Og det er ikke fordi, at din arbejdsleder eller andre kollegaer ikke kender til eksempelvis fristelsen og nysgerrigheden ved at se sin spillemaskines tal rulle over skærmen.
Derfor bliver mobilen hurtigt det første element, man rækker efter i sin pause. Ofte også før sin frokost. Så går tiden og du får i virkeligheden talt mindre med dine kollegaer. Og er måske mindre tilstedeværende og opmærksom på, hvordan de har det.
Placering af mobilen kan have betydning
Hvis du gerne vil mindske dit mobilforbrug, når du er på arbejde, kan det lade sig gøre. Det kræver dog en indsats fra din side. Og ikke mindst holdenhed og tålmodighed. For mobilafhængighed kan for nogle sammenlignes med et kokainmisbrug.
Selvom du slukker din telefon og den ligger ved siden af dig, vil du stadig have en del af din fokus her. Du vil ikke kunne yde maksimal koncentration, fordi en del af din hjerne hele tiden er opmærksom på mobilen – også selvom du ikke kan modtage notifikationer eller beskeder.
Den bedste løsning er, at du skal lægge den væk. Ude af syne. Og kun tage den frem på bestemte tidspunkter. Det kunne eksempelvis være i frokostpausen. De første par gange du udøver denne løsning, vil du opdage at tænke på, hvad der foregår på mobilen.
Men vær standhaftig og du vil hurtigt opleve, hvor meget mere du rent faktisk får udarbejdet i din arbejdstid. Og hvordan du har øget din koncentration til de specifikke opgaver uden unødvendige forstyrrelser. Hvis du ikke er helt tryg ved dig selv og din afholdenhed, tilbyder de fleste mobiler i dag en funktion, som låser bestemte apps i en given tid.