Søvn

Derfor er søvn vigtigt, hvis du er iværksætter

Alle iværksættere kender følelsen af, at døgnets 24 timer ikke er nok. Der er mails, der skal besvares, leverandører, der skal kontaktes og møder der skal planlægges.

Derfor er det ikke overraskende, at dårlig søvn er udbredt blandt denne gruppe.

Søvn er noget, der bliver udskudt til sent på natten, og hurtigt bliver afløst af morgendagens nye opgaver. For lidt og for dårlig søvn kan dog hurtigt skade dit helbred.

Udfordringer ved for lidt søvn

Hvis man over en længere periode ikke får nok af den dybe REM-søvn, begynder det at gå ud over hukommelsen. Evnen til at lagre ny viden, især kompleks viden, bearbejdes af hjernen under den dybe søvn, og dermed kan ny viden gå tabt hver dag.

Den dårlige søvn påvirker også hjernens center for koncentration og dømmekraft, hvilket viser sig i nedsat effektivitet og en tendens til, at hjernen går på autopilot. Kreativitet og nytænkning forsvinder og reaktionsevnen kan blive så dårlig, at man er til fare i trafikken. Derudover har dårlig søvn en negativ indflydelse på blandt andet humør, sexlyst, stressniveau og immunforsvar.

Heldigvis er der mange muligheder for, at vende den dårlige søvn til god og dyb søvn. Grundlæggende skal der etables en døgnrytme, hvor søvn fylder 7-9 timer. Søvntimerne kan placeres som man ønsker, men skal være sammenhængende. Det tager omkring 30 dage for kroppen at vænne sig til et nyt mønster og for at hjælpe et nyt og produktivt søvnmønster i gang, kan flere af følgende muligheder gøre sig gældende:

Motion

Ved at dyrke motion i løbet af dagen, skabes der større balance i kroppens stresshormoner samt udrensning af affaldsstoffer. Mange iværksættere sidder foran computeren det meste af dagen, så udnyt muligheden for at cykle til kontoret eller gå en kort tur efter aftensmaden.

Kost

Selvom man kan få en fornemmelse af træthed efter et godt måltid, er mad og drikke en dårlig ide, inden man går i seng. Alkohol og koffein får blodtrykket til at stige og det samme gør de sukker- og saltholdige madvarer, som mange har en tendens til at spise sent på aftenen.

Kan man ikke klare sig uden noget, er det bedre at drikke en kop te eller mælk og spise en lille håndfuld nødder eller en banan. Foruden at give et stabilt blodsukker, indeholder både mælk, nødder og bananer aktive stoffer, der fremmer søvnens komme.

Afstresning

Mange mennesker har ikke tid til at stresse af, inden de skal sove. Selv et kvarter kan dog gøre underværker. Det handler om at få kroppen ned i gear ved at sænke blodtrykket og flytte det mentale fokus. Dette kan gøres med 5 minutters meditation, et varmt bad, eller et kapitel i en bog om iværksætteri, ledelse eller innovation.

Sovemiljø

Det rigtige sovemiljø er en afgørende faktor for god søvn. Først og fremmest er soveværelset kun til søvn og sex. Det skal ikke bruges som arbejdsplads, tv-stue eller legeplads for børn. Smid alt unødvendigt ud af rummet, så det rent visuelt kan repræsentere fred og ro. Dernæst skal anskaffe dig den rigtige madras, der understøtter kroppens behov for aflastning, samt dyner, puder og sengetøj der tilgodeser kroppens varmeregulering. Hvornår har du sidst købt en ny seng? En god kontinentalseng kan gøre underværker for din seng. Den gode kontinentalseng holder praktisk talt hele livet, så det er en investering, som du vil nyde godt af nat efter nat.

Mørke

Det burde giv sig selv, at mørke er en præmis for søvn. Vores krop har brug for mørke for at danne søvnhormonet melatonin, der gør det nemmere for os at falde i søvn. Hvis der er lysende knapper eller skærme fra diverse elektronik, kan det medføre en udeblivende søvn. Der kan dog også hentes hjælp via kosttilskuddet Omega 3, der videnskabeligt bevist har indflydelse på melatoninniveauet i kroppen.

You may also like